×

Prøv shockwaves som smertebehandling

Prøv shockwaves som smertebehandling

Behandling af forskellige former for smerte kan kræve forskellige tilgange baseret på smertens årsag og alvorlighed. Medicin er en af de mest almindelige behandlinger af smerter, men de har ofte bivirkninger. Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) som ibuprofen, naproxen og aspirin anvendes ofte til mild til moderat smertelindring. Paracetamol kan også bruges til kortvarig lindring af mindre smerter. Stærkere medicin, såsom opioider eller muskelafslappende midler, kan ordineres, hvis andre behandlinger viser sig at være ineffektive.

Ud over medicin er fysioterapi en meget anvendt behandlingsmulighed for forskellige typer kroniske smerter. Fysioterapeuter kan arbejde sammen med patienterne om at udvikle et individuelt program med stræk- og styrkeøvelser for at forbedre styrke og fleksibilitet i områder, der kan forårsage ubehag. Andre terapier såsom massage, akupunktur, yoga, biofeedback og tai chi kan også hjælpe med at lindre smertesymptomer hos nogle personer. Se mere via linket.

Kirurgi kan anbefales i tilfælde, hvor medicin og fysioterapi ikke har haft held til at give tilstrækkelig lindring af kroniske smertetilstande som iskias eller spinal stenose. Afhængigt af situationen kan kirurgi bestå af alt fra minimalt invasive procedurer til rygmarvsfusionskirurgi eller ledudskiftningsoperationer. Det er vigtigt at konsultere en læge, før man overvejer nogen form for kirurgisk indgreb. 

Anvendelse af varme- eller kuldeanvendelser er undertiden nyttige til at lindre smertefulde muskler eller led. Varme hjælper med at slappe af i stramme muskler, mens kuldeanvendelser kan reducere inflammation i led, der er ramt af gigt og seneskedebetændelse. Ved lokaliserede muskelspasmer eller spændingshovedpine kan enten varme vandflasker eller isposer give midlertidig lindring, når de placeres på det berørte område i 10-15 minutter ad gangen flere gange om dagen over en periode på flere dage til uger. 

Endelig kan ikke-medicinske behandlinger som f.eks. afslapningsteknikker som meditation eller dybe åndedrætsøvelser samt livsstilsændringer som regelmæssig motion og styring af stressniveauet også spille en vigtig rolle i forbindelse med at reducere det generelle niveau af kroniske smerter, som mange mennesker med forskellige typer lidelser som f.eks. rygsmerter eller fibromyalgi-syndrom oplever. Disse foranstaltninger kan fremme en forbedret søvnkvalitet, hvilket vil føre til et øget energiniveau i de vågne timer og dermed give mulighed for øget deltagelse i aktiviteter, der vil reducere niveauet af opfattet handicap i forbindelse med visse medicinske tilstande, hvilket derefter kan reducere den langsigtede lidelse på grund af vedvarende fysisk handicap i forbindelse med visse kroniske sygdomme og lidelser relateret til alder eller skader, der er opstået i løbet af et helt liv.

Send kommentar